Hizmet

Mezoterapi

Free HTML5 Bootstrap Template by uicookies.com

Mezoterapi

Farmakolojik vitamin, mineral, aminoasit ve enzimlerin karışım halinde ve küçük miktarlarda derinin orta tabakasına (dermise) enjekte edilmesi yöntemidir. Bu yönteme göre ilaçlar, doğrudan patolojinin olduğu ve istenilen bölgeye enjekte edildiği için bütün vücuda dağılmaz ve çok daha az miktarlarda kullanılır. Bu sayede etki gücü artarken yan etki olasılığı azalır.

Tarihçesi

Mezoterapi ilk kez 1952 yılında Fransız doktor Michel Pistor tarafından tanımlanmış bir intra dermal tedavi konseptidir.İlk olarak spor sonucu oluşan travmalar, enfeksiyon hastalıkları, romatizma ve dolaşım bozukluğu tedavilerinde kullanılmıştır. Ancak kısa süre sonra estetik amaçlı tedavilerde de kullanılabileceği keşfedilmiştir. Günümüzde başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri ile Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kullanım Alanları

İlk kez 60 yıl önce kullanılan mezoterapinin günümüzde kullanım alanı oldukça geniştir. Mezoestetik en sık olarak selülit, bölgesel zayıflama, saç dökülmesi, elastikiyet kaybı, akne ve akne skarları tedavisinde kullanılır.

Nasıl uygulanır?

Mezoterapinin kelime anlamı orta deri tedavisidir. Tedavi edilecek bölgeye 4mm uzunluğunda çok ince iğneler kullanılarak, çok küçük miktarlardaki ilaç karışımları lokal olarak enjekte edilir.Kullanılan ilaçlar dokunun ihtiyacına göre hazırlanan özel ilaç kokteylleridir ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olmalıdır. Mezoterapide ilaçların lokal olarak uygulanması bize bazı avantajlar sunar. Yan etkiler azalır, aktif biyoyararlanım yükselir ve seans aralıkları diğer rutin uygulamalara göre daha uzundur.

İlk defa 1952 yılında uygulanan ve günümüzde sıklıkla tercih edilen medikal estetik uygulamalardan biri olan mezoterapi, cildin altına bazı ilaçların enjekte edilmesi prensibi ile yapılan bir işlemdir. Orta deri tabakasına vitamin, mineral, çeşitli enzimler ve aminoasit gönderilmesi şeklinde yapılan bu işlem 1987 yılında alternatif tıp olarak değerlendirilmemeye, geleneksel tıp yöntemlerinden biri olarak kabul edilmeye başlandı. Hangi bölgeye, hangi amaçla uygulanacağına göre hangi ilaçların mezoterapide kullanılacağı da değişir. Çünkü bu işlem onlarca farklı amaçla uygulanabilen bir teknik halini aldı. Uzun süre iğne ile enjeksiyon yapılması şeklinde uygulanan bu tedavi kanama, morarma gibi çeşitli yan etkilere de sahipti. Ancak günümüzde iğnesiz mezoterapi yani mezopeeling yöntemi geliştirildi.

İğnesiz Mezoterapi Nedir?

İğnesiz mezoterapi elektroporasyon prensibi ile yapılan bir işlemdir. Bu işlemde kullanılan ilaçlar iğne olmadan yani enjeksiyon işlemi yapılmadan cilde gönderilir. Bu işlemde elektriksel akım kullanılır. İğnesiz mezoterapi işlemi iğneli mezoterapiden çok daha başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayabiliyor. Bunun nedeni ilacın cilt altında çok daha homojen bir şekilde dağılmasını sağlamasıdır. Uzun yıllar kanserli hastaların tedavisinde kullanılan bu teknik artık mezoterapide de tercih edilmeye başlandı.

İğnesiz Mezoterapi ve Selülit

Pek çok estetik amaçla uygulanabilen mezoterapi işlemi özellikle selülit tedavisinde sıklıkla tercih ediliyor. İlaç kokteylleri cildin orta katmanına ulaşarak yağ hücrelerinin enerji olarak kullanılmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu ilaçlar kan dolaşımını da hızlandırıyor ve beraberinde lenf akımı uyarılıyor. Tüm bu hareket cildin gençleşmesinde belirleyici olan kollajenlerin yapılmasını da arttırıyor. Ciltte selülit görünümünün oluşmasına neden olan fibrotik bağ dokusu bantları çözülüyor ve bu sayede dokularda bir düzelme meydana geliyor. Selülit görünümü bu yöntemle azaltılmış oluyor. Selülit tedavisinde kullanılan mezoterapide özel bazı ilaçlar tercih edilir. Bu ilaçlar tedavi edilecek bölgenin üzerine özel bir tabaka içerisinde yerleştiriliyor ve her uygulama alanı için ilaçların orta deri tabakasına gönderilmesi yaklaşık olarak 6 dakika sürüyor. İğnesiz mezoterapi ile selülit tedavisinde hiçbir şekilde enjeksiyon işlemi yapılmıyor. Dolayısıyla ağrı, kanama, morarma ve sızı hissi oluşmuyor.

İğnesiz Mezoterapi ve Yüz Gençleştirme

30 yaşın geride kalmasıyla birlikte ciltteki yağ oranında azalmalar meydana gelir. Buna bağlı olarak ciltte kuruluk görülür ve bu da özellikle yüz bölgesinde ince çizgiler ve kırışıklıklar şeklinde kendini belli eder. Ciltte elastikiyet kaybı başlar ve bununla beraber kırışıklık görünümü de derinleşir. Aynı zamanda ciltte sarkma etkisi de bu dönemde başlar. Çeşitli vitaminler, mineraller, aminoasitler ve enzimler içeren iğnesiz mezoterapi işte bu noktada devreye girebilir. Yüz gençleştirme amacıyla uygulanan mezoterapi ile ciltte meydana gelen hafif kırışıklık görünümü ortadan kaldırılır. Gençleştirme etkisi için yapılan bu uygulama sadece yüze değil, aynı zamanda boyun ve ellere de uygulanabilir. Hafif leke görünümünün ortadan kaldırılması için de bu işlem uygulanabilir. Mezoterapi ile yüz gençleştirme işleminde öncelikle kişinin analizi yapılır. BU sayede cildinin ihtiyaçları belirlenir ve bu ihtiyaçları gidermeye yönelik olarak gerekli vitamin, mineral ve enzimler gibi ilaçlar belirlenir.

Mezoterapi ile Yüz Gençleştirme Seansları

Bu işlem yüz gençleştirme amacıyla uygulandığında seanslar 6 dakika ila 30 dakika arasında tamamlanır. İstenen etkinin elde edilebilmesi için 4 ila 6 seans uygulama yapılması gerekir. Bu işlemin herhangi bir riski bulunmuyor. Bu nedenle uygulamanın yapılabileceği kişi sayısı çemberi de oldukça geniştir. Ayrıca son yıllarda iğnesiz mezoterapi işlemi göz altı yağ torbalarının azaltılması amacıyla da uygulanıyor. Göz altı torbalanması şikayetinde bulunanlar da bu işlemden faydalanabilir.

Mezoterapide Kullanılan İlaçlar

İğnesiz mezoterapi işleminde kullanılan ilaçlar FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanmıştır. Reaksiyon riski bir hayli düşük olan ilaçlar uygulamada kullanılır. Hangi amaçla işlemin yapılacağına bağlı olarak kullanılan ilaçlar da değişebilir. En sık kullanılanları şu şekilde sıralayabiliriz:

Hiyaluronik asit

A,D,C, B ve E vitaminleri

Selenyum

Ginko biloba

DMHA maddesi

B5 vitamini

Bakır

Çinko

İğnesiz Mezoterapinin Kullanım Alanları

Estetik Kullanım Alanları

Bölgesel kilo kaybı

Vücut cilt toparlama

Göğüs sıkılaştırma

Anti-aging

Göz altı torba tedavisi

Yüz gevşeklik tedavisi

Sporla İlgili Kullanım Alanları

Artropati

Barre-Lieou sendromu

Kas yırtılması

Menisküs yırtılması

Kronik eklem şişlikleri

Ligaman yaralanmaları

Kas yaralanmaları

Fazla kullanım yaralanmaları

Periosteit

Plantar fasciitis

Stres kırıkları

Tendon hastalıkları

Sistemik Hastalık Kullanım Alanları

Alerji

Otoimmün hastalıklar

Kabızlık

Kronik sinüzit

Psikolojik hastalıklar

Depresyon

Gastrit

İşitme kaybı

Cilt ile İlgili Kullanım Alanları

Akne

Kontüzyon

Herpes enfeksiyonu

Deri çatlakları

Güneş lekeleri

Vitiligo

Kronik Ağrı ile İlgili Kullanım Alanları

Kemik çıkıntılar

Karpal tünel sendromu

Servikobrakiyalji

Kontraktürler

Fibromyalji

Donmuş omuz

Spondilolistezis

Tetik parmak

Alopesi

Astım

Bronşit

Çocuk hastalıkları

Kronik yorgunluk

Kronik enfeksiyon

Sigara

Kronik İYE

Koroner yetmezlik

Dejeneratif artrit

Dismenore

Generalize ankziyete

Genital herpes

Glokom

Alopesi

Selülit

Ekzema

Saç dökülmesi

Lipodistrofi

Hipertrofik skar

Psoriazis

Rides

Telanjiektazi

Venöz yetmezlik

Kırışıklıklar

Ulnar nöropati

Gut

Kondromalasi

Dejeneratif artrit

Kauzalji

Kronik sırt ağrısı

DeQuervain tenosinoviti

Bursit

Dejeneratif disk hastalıkları

Dupuytren kontraktürü

Tendon iltihapları

Romatoid artrit

Tarsal tünel sendromu

Baş ağrısı

Çene eklemi hastalıkları

Trigeminal neuralji

İğnesiz Mezoterapinin Yan Etkileri

Enjeksiyon yöntemi ile gerçekleştirilen yani iğneli mezoterapi işleminde kanama, morarma, ağrı, enfeksiyon riski gibi çeşitli yan etkiler bulunur. Ancak iğnesiz mezoterapi işleminde herhangi bir yan etki bulunmaz. Bu nedenle başta iğne korkusu olan kişiler olmak üzere pek çok kişi mezoterapi uygulamasından faydalanabilir.

İğnesiz Mezoterapi Uygulaması

Bu işlemde genellikle yağda çözünen ilaçlar kullanılır. Kokteylin son derece dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekir. Çünkü kokteyle eklenen ilaçların birbiri ile uyumlu olması ve olumsuz yönde birbirini etkilememesi gerekir. Mezoterapiden önce kan sulandırıcı ilaçların alımı durdurulmalıdır. Uygulama tamamlandıktan sonra 15 saat boyunca banyo yapılmaması gerekir. Ayrıca vücudu saran dar kıyafetlerin de birkaç gün boyunca giyilmemesi önerilir. Uygulamadan sonra 2 gün boyunca vücudu zorlayan hareketlerden kaçınılmalıdır. Uygulamadan sonra ne zaman makyaj yapılabileceği de merak konusu olabiliyor. Yaklaşık 4 saat sonrasında makyaj yapılabilir.

Kimler Mezoterapi Yaptıramaz?

Hamileler

Emzirme döneminde olanlar

İnsüline bağımlı ileri seviye diyabet hastalığı olanlar

Kalp hastalığı olanlar

Stroke ve iskemik atak yaşamış olanlar

Kanser rahatsızlığı olanlar

Cildinde lezyonlar bulunanlar

Hemofili hastaları

Mezoterapide kullanılan bir ilaca alerjisi olanlar

Mezoterapinin Etkisi

İğnesiz yapılan mezoterapinin etkisi hemen görülmeye başlanır. Özellikle yüz bölgesine uygulanan iğnesiz mezoterapide ilk seanstan itibaren etki net bir şekilde görülmeye başlanır. Ancak saç mezoterapisinde etkinin görülmeye başlanması için 3 ay geçmesi gerekir. Açıkçası mezoterapi günümüzde onlarca amaçla gerçekleştirilebiliyor. Vücudun hangi bölgesine uygulanacağına bağlı olarak kullanılan ilaçlar da değişebileceğinden etki süreleri birbirinden farklı olabiliyor.

Mezoterapide Seans Sıklıkları ve Seans Süreleri

Saç için yapılan iğnesiz mezoterapi ilk bir ay içerisinde haftada 1 seans uygulanır. İkinci ayda iki haftada 1 uygulanır.

Sonraki dönemlerde ise ayda 1 uygulanır. Toplamda 12 seanstan oluşur.

Yüz için yapılan iğnesiz mezoterapi haftada 1 uygulanır ve toplamda 4 seans sürer.

Diğer mezoterapi işlemlerinde ise hastanın durumuna ve ihtiyaca göre seans süreleri ve seans sıklığı belirlenir.